Zo bouw je een private cloud

De voornaamste taak van de computer is altijd het faciliteren van bedrijfsvoering geweest. De secundaire taak was het automatiseren van de automatisering die hiervoor nodig was, een taak die steeds belangrijker wordt nu datacentertechnologie zo complex is dat het onder zijn eigen gewicht bezwijkt.

De private cloud is de jongste poging om de efficiëntie en de flexibiliteit van het enorme assortiment van hardware en software binnen datacenters te verhogen. Het idee is om rekenkracht, opslag en netwerkbronnen te bundelen en te beheren vanaf een centraal softwarematig controlepunt in plaats van versluiering toe te laten in de bewaking, het beheer en de configuratie van de infrastructuur.

Misschien niet zo verrassend is dat de de publiek cloud-serviceproviders zelf de organisaties met de meeste ervaring in het ontwerp en gebruik van gedeelde infrastructuur zijn. Amazon, Google, Microsoft en Salesforce kunnen hun datacenters niet langer op de ouderwetse manier beheren - met statische brokken van infrastructuur voor individuele applicaties - en hopen op een betrouwbare en kosteneffectieve manier diensten te leveren aan miljoenen abonnees via het internet. De ervaringen van deze pioniers op gebied van publieke clouds vormen de basis voor de private cloud.

Het verkleinen van de cloud

Sommigen zijn er als de kippen bij om erop te wijzen dat de publieke cloudproviders meestal maar een paar diensten op grote schaal bieden, en niet de grote diversiteit aan toepassingen op kleine of middelgrote schaal. Dus is het publieke cloudmodel wel van toepassing op alle bedrijven? Is "private cloud" niet gewoon een marketingterm voor virtualisatie plus een klein beetje automatisering?

Overal waar gebruik wordt gemaakt van servervirtualisatie, is het in feite mogelijk een publiek cloudmodel toe te passen, ook al is de uiteindelijke omvang en zijn de details van de uitvoering nog niet bekend. Virtualisatie is zo gebruikelijk geworden, dat we al vaak denken in gebundelde resources: in het bijzonder VM's verspreid over een farm van fysieke hosts. Deze consolidatie betekende eerder al een ingrijpende verandering van de manier waarop naar computerinfrastructuur gekeken wordt.

Het wordt problematisch als virtualisatie uit de klauwen groeit. Op een gegeven moment zal een landschap gaan bestaan uit honderden fysieke hosts en duizenden virtuele machines. Deze bedienen tal van ongelijksoortige "afnemers" die instant actie eisen. Het beheer van virtualisatie wordt hiermee een heel andere propositie.

To continue reading this article register now

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon