JavaScript-experts: Microsofts nieuwe browser is klasse

De opvolger van Internet Explorer die in Windows 10 zijn debuut maakte, functioneert onder de motorkap uitstekend, aldus twee JavaScript-experts die eerder nog moeite hadden met voorloper IE.

De nieuwe browser voor Windows 10 met de codenaam Spartan hanteert op verschillende fronten een heel andere aanpak dan wat we van Microsoft gewend zijn. Vorige week beschreven we in een eerste blik op de nieuwe browser dat hij nieuwe JavaScript- en rendendering-engines heeft. Ook is de look fris en vernieuwend. In onze vergelijking zagen we ook dat Spartan het eigenlijk maar iets beter deed qua HTML5-compatibiliteit dan IE11 - dus minder dan Chrome, Opera, Firefox en Safari.

Snelste JavaScript-engine

De hoogste tijd dus om eens te kijken naar de werking van de browser en daarvoor nam ik contact op met twee JavaScript-deskundigen, Steve Newcomb en Mike O'Brien. Ze zijn de mensen achter ontwikkelaarsplatform Famo.us en kregen vorig jaar een prijs van zustersite Infoworld voor hun innovatieve JavaScript-framework.

CEO Newcomb vertelt dat zijn hele team erg enthousiast is over de browser en erover denkt om de browser te gebruiken bij demonstraties. Dat is een behoorlijke ommekeer voor Famo.us die vaak gefrustreerd raakte door IE. Platformhoofd O'Brien zegt dat de JavaScript-engine Chakra momenteel zonder twijfel de snelste JavaScript-engine is. Gevraagd naar een vergelijkende schaal, zet O'Brien de JavaScript-engine van Firefox op 5, Chrome op 6 en Safari samen met Spartan op een 8,5.

Engine zat al in IE11

O'Brien is ook te spreken over de renderingprestaties. "Je kunt zien of de makers rendering goed hebben begrepen aan zaken als anti-aliasing. Als je een diagonale lijn op het scherm hebt, hoe pixelachtig ziet het er dan uit? Op Spartan ziet dat er heel mooi uit; op Firefox verschrikkelijk. Spartan heeft al onze tests doorstaan en geeft alles weer op de manier waarop het zou moeten."

Dat is bevreemdend, want de JavaScript- en rendering-engines van Spartan zijn in eerste instantie verschenen in IE 11. O'Brien speculeert dat "het erop lijkt dat de meerderheid ervan is verwijderd en wat is blijven staan zijn raamwerken die ze sowieso hadden moeten herschrijven. Ik heb wat van de ontwikkelaars gesproken en ze zijn met geavanceerde dingen bezig, waaronder hardware-rendering voor de pipeline."

Microsoft omarmt standaardisatie

Andere verbeteringen zijn volgens Newcomb en O'Brien betere ontwikkkelaarstools. O'Brien denkt dat Microsoft er nog hard aan moet trekken om in de buurt te komen van dezelfde tools in Google Chrome. Hij beschouwt die als de beste onder de browsers, hoewel Spartan op dit gebied flinke stappen zet en Safari al heeft ingehaald.

Hij is verder onder de indruk van de CSS3-standaardisatie die wordt aangepakt door Microsoft. Dat is volgens hem een opvallende zaak. "Microsoft was in de regel niet compliant met anderen. Dit is de eerste keer dat Microsoft daadwerkelijk standaarden omarmt om ze breed gebruikt te laten worden in plaats van dat het bedrijf een compleet eigen koers vaart."

Een nieuw Microsoft

Newcomb kan spreken over die bedrijfsverandering, want hij heeft al eens eerder met Microsoft samengewerkt. Hij verkocht zeven jaar geleden zijn zoek-startup Powerset aan de softwarereus. We vroegen hem om zijn ervaringen van toen te vergelijken met die nieuwe openheid die Microsoft steeds demonstreert. Newcomb: "Het voelt helemaal niet meer als Microsoft."

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon