Zo lokt slim Microsoft iedereen naar de hybride cloud

De laatste stukjes van Microsofts grote cloudpuzzel worden tijdens de Build-conferentie gelegd. Toch kun je al goed zien wat het complete plaatje schetst - al is dat misschien een beetje eng voor de gemiddelde IT-manager.

In de cloud hebben drie grote reuzen de erfenis van de on-premise softwaregiganten van gisteren op zich genomen: Amazon, Google en Microsoft. Alle drie hebben zij vele miljarden in infrastructuur geïnvesteerd om zich leider in de cloud te mogen noemen, al moeten er aan de inkomstenkant nog het nodige gebueren.

Twee van de spelers, Amazon en Google, bestonden voor het cloudtijdperk nog niet. De derde, Microsoft, is juist een oude softwaregigant die de weg van de cloud is ingeslagen. Alleen Microsoft richt zich op alle onderdelen: IaaS, PaaS en SaaS wordt aangeboden, terwijl het ook de on-premises software aanbiedt die bedrijven kunnen gebruiken voor een hybride cloudomgeving.

Hoe raar het ook mag klinken, verkeert Microsoft in de beste positie om met de cloud de behoeften van zakelijke klanten te vervullen. Start-ups en bedrijven die native in de cloud werken, kiezen waarschijnlijk voor de schaalvoordelen die pure players als AWS en de Google Cloud bieden, terwijl traditionele enterprises en de multinationals van deze wereld juist veel zullen hebben aan wat IBM, de nummer vier in cloud, hen te bieden heeft. Maar de rest? Voor hen is de cloud van Microsoft heel zinnig, misschien wel perfect.

Waarom denk ik dit? Kijk maar eens naar de verschillende rollen binnen organisaties en leg deze naast de clouddiensten die nu en in de toekomst worden aangeboden.

Developers, kies een cloud

Laat ik beginnen met de developerrol die centraal staat tijdens Microsoft Build in San Francisco, een conferentie die deze week gehouden zal worden.

Het team achter Microsoft Azure heeft slim gewerkt. Het heeft open-source omarmd en daarmee veel servicesontwikkelaars aangetrokken die de tooling helpen verbeteren. Dat gebeurt nog niet op dezelfde schaal als bij AWS het geval is, maar het komt dicht in de buurt. Microsoft kijkt verder dan alleen .Net en C++ nu het ook Java, PHP, Python en Node.js is gaan ondersteunen. Daarnaast voegt het nog steeds features toe die web- en mobiele development vereenvoudigen; neem bijvoorbeeld Azure Mobile Services en de Azure App Service. Laatstgenoemde werd afgelopen maand aangekondigd.

Voor mij is de meest aansprekende functionaliteit de mogelijkheid van Azure om zichzelf in een container te verpakken, iets wat developers fijn vinden voor development en testing, vooral bij het bouwen van op microservices gebaseerde applicaties. Vorig jaar kondigde Microsoft al aan dat het Docker support ging brengen voor Linux-machines binnen Azure, waaronder Core OS. Ook maakte het bekend dat Windows Server ook snel de Docker engine gaat krijgen. Daarnaast werkt het bedrijf met Windows Server Containers en Hyper-V Containers aan eigen containers; deze zullen in Windows Server 2016 verwerkt zitten.

Ik ben niet de enige branche-expert die ervan overtuigd is dat in de nabije toekomst containers de plek van virtuele machines (VM's) gaan overnemen - applicatieportabiliteit en efficiënter gebruik van resources is onweerstaanbaar. Niet alleen is Microsoft zich hiervan bewust, maar heeft de onlangs aangekondigde Azure Service Fabric de potentie om de meest geavanceerde containermanagement en -orkestratieoplossing tot nog toe te worden.

Related:
1 2 3 4 Page 1
Page 1 of 4
7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon